Calendar

April 2021
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arhiva

Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la iniţiativa oricăreia dintre părţi, conform clauzelor prevăzute în contract.

În cazul rezilierii contractului de asigurare socială, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea dreptului de pensie.

Constatarea rezilierii contractului de asigurare socială se face prin decizie a asigurătorului.

Contractul de asigurare socială încetează de drept la data decesului asiguratului.

Eventualele sume neachitate până la data decesului, reprezentând contribuţii de asigurări sociale şi, după caz, accesoriile, nu se mai urmăresc. Stagiul de cotizare se constituie numai din perioadele pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuţia de asigurări sociale şi, după caz, accesoriile.

În situaţiile în care sunt făcute plăţi anticipate pentru perioade ulterioare datei decesului, sumele plătite pentru aceste perioade, reprezentând contribuţie de asigurări sociale, se restituie, la cererea persoanelor îndreptăţite în condiţiile legii, iar stagiul de cotizare cuprinde perioada pentru care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale, până la data decesului.

Perioadele în care persoanele asigurate pe bază de contract de asigurare socială nu au achitat contribuţia de asigurări sociale datorată nu se valorifică la stabilirea pensiilor până la achitarea acesteia, inclusiv a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere aferente.